top of page

נשים פורצות דרך ביחידה 8200

לרגל יום האישה שחל ביחידה ב-11 במרץ, העלינו את זיכרן ושמן של מספר נשים ששרתו ביחידה, מיום הקמתה ועד מלחמת יוה"כ. נשים אלה היו פורצות דרך בזמנם וראוי להזכירן בכל עת.

סידי הייטנר ז"ל נולדה ברומניה ועלתה בסוף שנות ה-30 (של המאה הקודמת) לארץ. התגייסה לצבא הבריטי ושרתה בשנות ה-40 בחיה"א הבריטי בגף המטאורולגיה שישב במצרים. באחת מהטיסות מהארץ למצרים נאלצו הנוסעים כולל סידי לצנוח מהמטוס בשל תקלה במנועיו. סידי התגייסה ליחידה ב-1948 בשל ידיעות שפות (צרפתית , אנגלית, גרמנית, רומנית) ועבדה במדור פענוח מברקים. בהמשך עברה למדור הב"ר לסינון מידע חיוני במברקים שנקלטו בשפות זרות. במותה תרמה לעמותה את דירתה ובזכותה הוקם ביחידה מסך ענק לאירועים באמפי של המפקדה על שמה.

יהודית בכור ז"ל – נולדה בעיראק ובנערותה היתה פעילה במחתרת היהודית בשנות ה-40. עלתה לארץ בעקבות שאול שמאי ז"ל (שמבנה שאול נקרא על שמו) ועבדה לצידו שנים רבות בענף פענוח הצפנים, בעיקר על חומר עיראקי ופח"ע. במהלך שירותה נשלחה להיות מפענחת הכ"סים בחפ"קים שהיו צמודים לכוחות הלוחמים בעיקר בחזית הירדנית בקרבת הגבול. היתה אישה יחידה שהשתתפה במבצעים אלה אשר לא פעם נמצאה יחד עם החפ"ק תחת אש האויב.

שולמית (שולה) אינגרמן ז"ל – נולדה בליטא. בשסוף שנות ה-40 התגייסה להגנה ושירתה כאלחוטנית ביחידת הקשר "הגדעונים".  שם נתגלה כשרונה בפענוח מסרים מוצפנים, כאשר תוך כדי רישום האותות המוצפנים הייתה רושמת בצדם כבר את פענוחם. אחרי מלחמת השחרור החלה לעבוד כאזרחית עובדת צה"ל בפענוח כתבי-סתר. במשך שנים עמדה בראש מדור שבירת צפנים. שולה היתה גאון בתחום פענוח צפנים ובשנת 1961 קיבלה את פרס ביטחון ישראל ביחד עם צוות המונה 8 חברים, בו הייתה האישה היחידה.  

אסתי סוארי ז"ל – אסתי נודלה במצרים. הגיעה ליחידה כעתודאית לענף 10 (ענף הב"ר) לזירה הדרומית. במהלך שירותה בתקופת "מלחמת ההתשה" היתה אסתי הקב"רית המוטסת הראשונה, במסגרת טיסות איסוף המודיעין שהתבצעו במהלך אותה התקופה. הייתה שותפה לאיסוף מודיעין מבצעי מהמעלה הראשונה.

אורה בר-גיל תבדל"א – אורה הגיעה ליחידה ב-7 באוקטובר 1973, לאחר שקצין השלישות שרק התמנה לתפקיד ביקש לסיימו בטרם התחיל. להלן מזיכרונותיה – "מיד עם כניסתי לתפקיד נוכחתי שהרישומים במצבת היחידה על כל ענפיה, בסיסיה אינם תואמים את הנעשה בשטח בפועל. לפיכך, נשלחו כל אנשי השלישות במפקדת היחידה לכל אחד מהבסיסים על מנת לבצע מיפוי ורישום ידני, מדויק של כל אחד מהחיילים והקצינים.  בד בבד נקבע נוהל למיפוי ורישום כלל החיילים והקצינים שחייב דיווח בעניין העברות בין הבסיסים. הואיל והימים היו ימי מלחמה, הנוהל חייב דיווח הן של הבסיס המעביר וכך גם של הבסיס שמקבל את החיילים /קצינים." היחידה היתה אז יח' רישום אחת ועל כן אורה התמודדה עם היקף כ"א סדיר ומילואים (דרג א) של כ-5000 איש ואישה בכל מערכי היחידה. אורה היתה צריכה להתמודד בתוך זמן קצר עם כל נושאי השלישות והפרט כולל טיפול בחללים, באנשי מילואים, קידום בדרגות לסדיר ולמילואים, אוכל ומזון, חינוך וח"ן. אורה פעלה להפיכת המרכזים והמרחבים ליחידות רישום נפרדות ובכך הניחה את היסודות   בתחום השלישית ששימשו את היחידה שנים רבות.


ערך וכתב נעם שפירא


Comments


bottom of page