השנה עומדת בסימן 40 שנה למבצע "שלום הגליל" שהחל ב-6 ביוני 1982 והסתיים ב-2 ספטמבר 1982. המבצע פתח את תקופת שהיית צה"ל בלבנון עד מאי 2000. השתתפות היחידה בכיסוי המקדים, המלווה והאוחר היה לכל אורך התקופה ממערך הקבע, ממחלקות הגנ"ד שצוותו לאוגדות, מההערכות בלבנון בעליי (חפ"ק ברלב) ומבסיס "שירה" בג'בל ברוך, ומההערכות המשותפת עם צד"ל ב מרג' עיון. טור זה מוקדש לבסיס "שירה" ונכתב ע"י סא"ל (מיל) בנצי גולדשטיין שהיה המפקד האחרון של הבסיס.
בסיס "שירה" הוקם ב-10 ביוני 1982, במהלך מבצע "שלום הגליל" (מבצע של"ג) שהחל ב-6 יוני 1982 . הבסיס הוקם על רכס ג'בל ברוך (1943 מ') שבהרי השוף בלבנון.
הבסיס הוקם במבנה (מוצב) "האנטנה", מתקן שהיה שייך לרשות השידור הלבנונית.
הבסיס היה חלק משרשרת המוצבים, של חטמ"ר ארזים, שכללה שלשה מוצבים:
מפקדת החטיבה- ברכס הדרומי. מוצב ה"אנטנה" – במרכז הרכס. מוצב "חבצלת" – בחלקו הצפוני של הרכס.
הבסיס הוקם כבסיס שכלל מחלקת "קומינט" (קליטה ומכ"ן) ומחלקת "אלינט".
מהלך
הבסיס עבר 4 תקופות:
הקמה – יולי – אוגוסט 82
דילוג למדרון אחורי- בעקבות טיווח המקום.
חזרה למבנה המקורי. –קירוי החלק הדרומי כהכנה לחורף ולשלג והחפת כוחות האבטחה למבנה.
פירוק הבסיס אפריל 84.
הבסיס היה מאובטח ע"י יחידות חי"ר שונות, שהתחלפו כל מס' חודשים ,כגון –
שלדג – בפיקוד אליק רון וסגנו בני גנץ, עורב גולני – בפיקוד גדי אייזנקוט.
אירועים מרכזיים שהבסיס היה שותף להם:
ירוט מיג 25
איסוף מודיעין סיגינטי שסייע לחיל האוויר ביירוט מיג 25 ע"י חיל האוויר.
המטוס שהיה "חוד החנית" בתחום התעופה ומורכב מאד ליירוט בשל רום טיסה 60-70 אלף רגל ומהירות 2.5 מאך. לאחר ניסיונות רבים להפלתו, המטוס נפגע ע"י סוללת הוק משופרת, שנפרסה בג'בל ברוך, ובהמשך הופל ע"י 2 מטוסי בז (F15).
הפלת המלט הסורי dr3
איסוף מודיעין סיגינטי על שיגרת הפעלתו ,שסייע לחיל האוויר להפילו. למל"ט הייתה שיגרת פעילות שמידי יום ו' בשעה 08:00 היה יוצא לגיחת צילום, שעברה מעל רכס ג'בל ברוך דרומה לתוך שטח ישראל פניה מערבה לכיוון היה בסביבות עכו ומשם חזרה. מארב של סוללות נ"מ מכל הסוגים (הוק, צ'אפרל וולקן) נפרסו בגזרת גבל ברוך. וגרמו ליירוט והפלת המל"ט DR3 הסורי.
איתורי טק"א – בשל מיקומו המיוחד של הבסיס הוא תרם לאיתור ואיכון סוללות ס.א 6 ו-8 במרחב הבקאע.
חיסול חוליית מחבלים
איסוף מודיעין סיגינטי התריע למפקדת החטיבה (בפיקוד- עדי אדירי), על כוונות פיגוע.
החטיבה הציבה בלילה שבין שבת לראשון מארב בפיקוד גדי אייזנקוט (מ"פ עורב גולני), שהביא לחיסולה של חוליה מחבלים שמנתה 12 מחבלים ,שהייתה בדרך לפיגוע בגזרת ג'בל ברוך. למחרת בבוקר הגיע אלוף פיקוד צפון אורי אור עם בקבוק שמפניה.
בטחון הבסיס
הבסיס היה ממוקם בשטח לבנון, ומרוחק מקווי ההגנה של צה"ל, למעט כוח האבטחה הקטן שהיה סביבו. כלקח מכיבוש מוצב החרמון ובסיס היחידה בו במלחמת יום הכיפורים ב-1973, הוחלט על מיגון מיוחד לבסיס. "שירה" היתה הבסיס הראשון והיחיד שהיה מוכן לפיצוץ כל מערכות האיסוף, שהיו בו. במקרה של צורך בפינוי בהול וחפוז. כל עמדות היו ממולכדות במטעני פיצוץ (בונגלור) ומחוברים למערכת הפעלה מרכזית.
ארועי חג החנוכה (דצמבר 1983)
חיילי הבסיס חגגו את חג החנוכה בהדלקת נר חנוכה (גוזניקים) בראש המגדל,
האירוע (כולל כל הפזמונים) שודר לכל חיילי הצבא הסורי השכנים ברשתות הקשר שלהם.
ראו הצילום בהמשך.
מזג אוויר
בשל מיקומו הגבוה של הבסיס בהרי השוף בגובה של 1,943 מטר הוא היה נתון לתנאי מזג אויר חריגים. החורף של שנת 1983-4 היה קשה במיוחד. עברו על הבסיס סופות שלגים ורוחות בעוצמה של 100-150 קמ"ש. בשל התנאים החריגים הללו הבסיס היה מנותק במשך 28 ימים, מסוק שנשלח להביא אספקה לא הצליח לנחות, ולכן השליך את האספקה בקרבת המנחת ובתוך השלג.
אספקת מים
אספקת המים לבסיס הייתה על בסיס יומי. זאת, באמצעות מיכלית שהייתה עושה סבב יומי מהבסיס לאגם קרעון וחזרה. את המים הייתה מרוקנת לבאר מקומית שהייתה ממוקמת מתחת למבנה. בדיעבד התברר שלא היה צורך בבאר היו מספיק מים בלא צורך בתדלוק יומי.
הפינוי
עם קבלת הפקודה, באפריל 1984 לפרק את הבסיס, בהתאם לפקודת המבצע של אג"מ היחידה וההנחיות המקצועיות של המחלקה. בוצעה ההתארגנות המתאימה, במטרה שלא להשאיר ציוד בשטח, ולהחזיר הן את האנשים והן את הציוד בשלום לארץ. עפ"י הפקודה נקבע לו"ז לפירוק של 14 יום, בפועל הבסיס פורק ופונה בפחות משלושה ימים. כל חיילי הבסיס זכו להשתתף בטקס יום העצמאות 1984 במפקדת היחידה, ששם נערך טקס סגירת הבסיס.
הפיקוד בבסיס – בשל הנתונים המיוחדים של הבסיס התקיים סבב של מפקדים (כל 3 חודשים בממוצע) מפקד הבסיס הראשון היה עקיבא אליהו, לאחריו אלי בר, אלי טסמן, נמרוד זוהר, נחום גל (ניומה), סמי מגידו, יצחק דוידיאן, ואחרים. המפקד האחרון היה בן ציון גולדשטיין.
סיכום – הבסיס הוקם מיד עם כיבוש המרחב במתכונת מנ"ד [המערך הנייד של היחידה], במטרה לנצל את המבנה הקיים במיקום השולט הן לכיוון הבקאע וסוריה והן לכיוון כל מרחב לבנון. המיקום איפשר להרחיב את יכולות האיכון כלפי לבנון וסוריה ולהגיע לכיסוי מקורות סיגינט , תוך כדי מבצע של"ג ובשנתיים שלאחר מכן. עם הירידה בפעילות התקשורתית במרחב, שינויי ההערכות של צה"ל בגזרה, ושיפורי ההערכות בזירה הצפונית, הוחלט ב-אפריל 1984 לקפל את הבסיס, ולהודות לכל המפקדים והחיילים ששרתו בו. היחידה הוכיחה בפריסה זו את גמישות ההפעלה וההערכות בהתאם לצרכי הכיסוי המודיעיני ותנאי השטח. דוגמה דומה היתה לפריסת היחידה בג'בל עתקה במצרים, בסיס "מאור" באוקטובר 1973.
כתב – סא"ל (מיל) בנצי גולדשטיין, ערך אל"ם (דימ) נעם שפירא
תמונות - טקס סיום פרוק ופינוי בסיס "שירה" – מפקדת היחידה יום העצמאות 1984 .
הדלקת נרות חנוכה חורף 83 .
טקס סיום-חילי הבסיס במסע הצדעה
.
Comments