top of page

פעילות יחידה 515 במבצעי "תופת" ו"אסותא"


ב-21 במרץ 1968 יצא צה"ל לשני מבצעים במקביל: מבצע "תופת" ומבצע "אסותא". היו אלו שני מבצעי פשיטה על אדמת ירדן, מהגדולים שהיו לאחר מלחמת ששת הימים (יוני 1967).  שני המבצעים נועדו לחסל את תשתיות המחבלים שהתמקמו בעיירה כראמה בבקעת הירדן המזרחית, ובאזור שדרומית לים המלח, יחד עם מפקדת פתח של יאסר ערפאת ולצד מחסני נשק ומחנה אימונים. זה היה מקום יציאה לפעולות חבלה ובסיס נוח לאיסוף מידע על ישראל. הפיקוד הצבאי הירדני בתקופה זו נתן אור ירוק לשיתוף פעולה עם המחבלים וחיפה (לעתים תכופות באש) על חילוץ מחבלים מכוחות צה"ל. בחודשי פברואר-מרץ 1968 ביצעו המחבלים 37 פיגועים בהם נהרגו ששה ישראלים וכשישים נפצעו. הפיגוע האחרון – אוטובוס עם תלמידים מגימנסיה הרצליה במהלך טיול אשר עלה על מוקש באזור באר אורה. שני מלווים מבוגרים נהרגו ועשרה תלמידים נפצעו. בעקבות זאת הוחלט על שני מבצעי פשיטה בירדן ב-21 במרץ 1968. הראשון באחריות פיקוד המרכז בעיירה כראמה (מבצע "תופת") והשני באחריות פיקוד הדרום בפעולה מוגבלת (מבצע "אסותא") בדרום ים המלח.  בשל מורכבותם של שני המבצעים והחשש מהסלמה נערכה היחידה לכיסוי מיוחד על ידי  3 צוותי האזנה ניידים עם הכוחות, 3 פריסות של חוליות האזנה בקרנטל, בהר סדום ובקיבוץ חמדיה וכיסוי מורחב בבסיסי הקבע.


  מבצע "תופת" 

המבצע בפיקוד אלוף פיקוד המרכז. השתתפו כוחות מיחידות הקו הראשון של צה"ל: כוח טנקים מחטיבה 7 ,  כוח צנחנים מחטיבה 35 , מג"ד 890 , כח מגדוד הנח"ל המוצנח, וכוחות נוספים. חטיבת הצנחנים 80  השתלטה על גשר דאמיה כדי למנוע את פיצוצו. תותחנים פעלו לסיוע ארטילרי. מטוסי חיל האוויר תקפו יעדים ב-360 גיחות ו-8 מסוקים הנחיתו את סיירת הצנחנים לחסימת דרכי הגישה של המחבלים.

למרות הכוונה הישראלית להגבלת המבצע  הירדנים ראו בכך כתקיפה נגדם ותקפו בכל הכח.  מבצע שנועד להיות פעולת גמול כנגד מחבלים, הפך ליום קרב קשה נגד כוחות צבא ירדן והמחבלים. לאחר 15 שעות לחימה, מבוקר עד חשיכה, נהרגו 33 חיילי צה"ל ו-161 נפצעו. בנוסף הופל מטוס שלנו. כמו"כ נפגעו 27 טנקים ובהם 4 שהושארו בשטח עם עוד 2 זחל"מים, 2 שריוניות, משאית וג'יפ. באחד הטנקים נשארה גופת חייל, אשר הוחזרה על ידי הירדנים כעבור שבוע. שני חיילי צה"ל נעדרים (אשר ברור כי נהרגו) ולא הצליחו למצוא את גופותיהם גם אחרי הסכם השלום עם ירדן.  

   במבצע נהרגו 157 מחבלים ו-84 חיילים ירדנים, 141 מחבלים ו-4 חיילים ירדנים נלקחו בשבי. ערפאת הצליח לברוח. הושמד אמל"ח רב של מחבלים ונפגעו עשרות טנקים ירדניים. יאסר ערפאת הצליח לברוח מהאזור בתחפושת על גבי אופנוע.

על לחימה במבצע קבלו 16 לוחמים עיטורים, בהם שלושה עיטור העוז (אמנון ליפקין-שחק, גד מנלה והרופא ד"ר אשר פורת).


השתתפות  היחידה (515 דאז) 

צוות האזנה אחד על גבי זחל"מ הצטרף למבצע ת"פ חט' הצנחנים 35 הצוות כלל 4 אלחוטנים מורס/דיבור וטכנאי בפיקוד הקב"ר סרן אפרים לפיד. הצוות קלט מספר רשתות ארטילריה ירדנית ודיווח את הידיעות שקלט לקמ"ן חט' 35.  צוות שני היה ת"פ מח"ט 7 שריון בפיקוד סגן חיים לויט  הקב"ר ו-4 אלחוטנים ביניהם יעקב מור (סמוראי). הצוות מצא את עצמו תחת אש ועל אף הקשיים האוביקטיביים תפקד הצוות בצורה מרשימה  וסיפק ידיעות חשובות והתרעתיות שעזרו לחפ"ק בניהול הלוחמה. הצוות מוקם במרחק הליכה קצר מהזחל"מ של המח"ט גורודיש, ומאחר שהיו בעיות תקשורת עם החפ"ק, הקב"ר רץ מידי פעם עם הידיעות הדחופות מזחל"מ צוות ההאזנה  אל הקמ"ן. 


מבצע "אסותא"  (במקביל למבצע "תופת")

המבצע בפיקוד רמ"ט פיקוד הדרום  היה על  יעדי מחבלים מדרום לים המלח –מפקדת פתח שישבה בתחנת משטרה בצאפי יעדי מחבלים בכפרים דחל ופיפי, השתתפו כוח  גדוד 202 מחט' הצנחנים 35, כוח שריון מגדוד 46, וכוח משימה מיוחד בשם "שפיפון" של סיירת שקד שמנה 16 לוחמים. מחיל האוויר - מסוקים בל 205 ומסוקי סופר פרלון וכן מטוסי סופר מיסטר.

מסוקי חיל האוויר פעלו לסייע לכוחות. בכמה מהמסוקים ישבו חיילי כוח משימה מיוחד של סיירת שקד "שפיפון", שהוקמה תקופה קודם לכן, ועליהם הוטל לזהות מחבלים מהאוויר, לנחות בסמוך אליהם ולחסל אותם. מטוסי סופר מיסטר השמידו רכבים של צבא ירדן שהגיעו לאזור הקרב.  

בחילופי האש נהרגו 15 מחבלים, 20 חיילים ירדנים ו-54 אזרחים. הושמד נשק רב, ציוד חבלה ותחמושת. ונלקחו שלל רכבי תול"ר. לכוחותינו לא היו אבידות במבצע זה.


 השתתפות היחידה (515 דאז)

למבצע זה הצטרף צוות היחידה על גבי זחל"מ ת"פ רמ"ט הפיקוד. הצוות כלל 4 אלחוטנים מורס/דיבור, ביניהם   שלמה חבושה ויצחק מלפוף (כולם מבסיס מוריה) בפיקוד סרן זמיר שבת.

הצוות קלט רשת של כוח תול"רים ירדני שהכין מארב לכוחותינו, עם מיקומו המדויק. אלא שבאותו הזמן נתקע  זחל"מ הצוות והם לא הצליחו ליצור קשר עם הקמ"ן. זמיר, מפקד הצוות, ומלפוף האלחוטן עצרו את אחד הטנקים של כוחותינו במהלך ההסתערות והשתמשו במערכת  הקשר שלו להעברת הדיווח לקמ"ן.  הידיעה הגיעה בזמן וכוחותינו נחלצו מהמארב שתוכנן להם.  כתת חימוש הגיעה לזחל"מ ההאזנה וחילצה אותו. עם שוך הקרב הגיע ראש אמ"ן האלוף אהרון יריב והאלוף ישראל טל (טליק) מפקד גייסות השריון, וכאשר שמעו מהקמ"ן את דבר ההתרעה המוצלחת הודה האלוף יריב לצוות על העבודה הטובה שעשו.   


סיכום

מבצע "תופת" נחשב ככישלון צבאי כואב לאחר מלחמת ששת הימים, ואילו מבצע "אסותא" הקטן יותר, נחשב כהצלחה צבאית שלא זכתה להכרה מספקת. בתעמולת ארגוני המחבלים והצבא הירדני הציגו את המערכה כניצחון גדול על רקע תבוסת הערבים במלחמת ששת הימים.

 באשר לכוחות היחידה, תרומתם המודיעינית של  צוותי ההאזנה שחברו לכוחות המבצע הוכרה והוערכה. הצלחת הצוותים נבעה בין השאר מהכנת תיקי הב"ר והעזרים למבצע על ידי ר' המדור רס"ר משה ברוך ז"ל וניסיונם של האלחוטנים ומקצועיותם. השתתפות זו,  זירזה את קבלת ההחלטה לארגן במסגרת היחידה את גדוד ההאזנה הניידת (הגנ"ד), שלא היה קיים במסגרתה  בה עד אז.


הטור נכתב ע"י אפרים לפיד ושלמה קטן בסיוע יעקב מור, חיים לויט וזמיר שבת.  ערך: נעם שפירא.


 כל מי שיכול להוסיף מידע על מבצע זה או מבצעים אחרים של היחידה בהם השתתף מוזמן לכתוב לנעם שפירא במייל noams@8200.org.


Comments


bottom of page