עריצות אינטלקטואלית, יהירות, התנשאות, גימוד וזלזול כגורמי כשל
בגופי המחקר המודיעיני עד למלחמת יוה"כ ולאחריה.
רקע
מטרת המאמר לתאר מזוית ראיה אישית, זכרונות עמיתים וגם אחרים את יחסי העבודה והאווירה ששררו בין גורמי המחקר המודיעיני במטכ"ל לבין "מסרגה" ביח' 848 (כיום 8200) וכנראה גם עם כל גורמי הב"ר(בינה רשתית) ביחידה בשנים 1970 – 1973 עד מלחמת יוה"כ, במהלכה ואחריה.
מדובר בשנים בהן ההתערבות והמעורבות הסובייטית במזה"ת במצרים , בסוריה צברו תאוצה, התעצמו ויחידות צבא סוביטיות חנו ופעלו מארצות אלו גם, אך לא רק, כנגד צה"ל. מול אתגר מעצמתי זה הוקמה "מסרגה" לאחר מלחמת ששת הימים ותפקידה היה להקים ולבנות מהיסוד יכולות שלא היו מוכרות עד אז ביחידה קרי: לנטר ולעקוב אחר נוכחות ופעילות צבאית סובייטית בארצות ערב השכנות באויר,ביבשה ובים. במשך השנים התרחב הכיסוי מעבר להן ואף מעבר למזה"ת . יריעה רחבה ומקיפה בנושא "מסרגה" נפרשת בספרו המקיף של פסח מלובני, דגל אדום מעל המזרח התיכון,הוצאת אפי מלצר בע"מ,2017, אם כי יחסי העבודה מול גורמי המחקר במטכ"ל תוארו בספר בצמצום רב )עמ'442 (,אומנם הורחבו קמעה בראיון ביוטיוב , אך לא כדבעי (מקור: יוטיוב, דור כיפור - אל"מ (דימ.) פסח מלובני- חלק שני, 21 אפר' 2021 , דקות: 5, 17, 24, 25, 1:08, 1:12). מאמר זה בא לפרטם ולהשלימם.
במסגרת תפקידם ניטרו חיילי "מסרגה" וקציניה שכונו "גרצ'קואים" ע"ש שר ההגנה הסובייטי מרשל גרצ'קו, את פעילות הטייסות הסובייטיות במצרים, יחידות הבקרה, מערכי ההגנה האווירית הסובייטית בין אם לצורך מתן אתרעה במקרי יירוט מטוסינו, קרבות אוויר או מארבי טק"א שנועדו לשגר טילי קרקע אויר נגד מטוסינו , או לצורך ניטור טיסות סיור/ צילום גם מעל ישראל ו/או סיני ובין אם לאימון או תירגול או למטרות אחרות. (מקור: פסח מלובני,שם,עמ' 459) וכן את פעילות המפקדים הסוביטיים והיועצים הבכירים ובדרגי הביניים בצבאות מצרים וסוריה ולא ניפקדו גם פעולות ניטור יחידות מודיעין ול"א קרקעיות .
בנוסף עסקה "מסרגה" במעקב אחר טיסות ארוכות הטווח של מטוסי אויריית הצי בהגיעם מברה"מ למצרים, סוריה ועיראק ובעזיבתם וכן בגיחות הסיור מהבסיסים בקהיר מערב,מרסא מטרוח ואסואן מעל הצי השישי האמריקני בים התיכון לאיתור כלי שייט וצוללות וכן מבסיסם בסוריה משדה T-4 למשימות מודיעין אלקטרוני ולוחמה אלקטרונית .(מקור: פסח מלובני, שם, עמ' 132-134, 225- 226, 258—259). נוטרו גם מטוסי הטופולב 22 החדישים יותר כשהגיעו מברה"מ לבגדד לשהייה ארוכה , ככל הנראה למטרות מודיעין אלקטרוני מעל המפרץ הפרסי, הים הערבי והאוקינוס ההודי.
כ"כ נוטרו בקביעות טיסות אווירית התובלה המלחמתית הסובייטית בדרכם אל ארצות ערב ומהן . בעוד שטיסות אזרחיות מברה"מ למצרים וסוריה חלפו מעל תורכיה והים התיכון, טיסות אווירית הצי והתובלה הצבאית בוצעו בדרך ארוכה ועוקפת מעל מזרח אירופה, מעל הים האדריאטי והתיכון לעבר מצרים או סוריה כדי לא לחלוף מעל תורכיה.הטיסות לעיראק חלפו מעל רפובליקות ברה"מ מעל איראן לכיוון בגדד.
במקביל נוטרו עשרות ספינות השייטת הסובייטית בים התיכון שהיתה חלק מצי הים השחור. השייטת פעלה בים התיכון בעיקר מול הצי השישי וצוללותיו ומול ציי נאט"ו האחרים. נוטרו נתיבי הפלגת הספינות, פעילותן , מקומות עגינתן ושיגרת פעילותן במיוחד בנמלי פורט סעיד ואלכסנדריה ובמעגנים מרסא מטרוח וסולום במצרים ובנמל טרטוס בסוריה . בנוסף לאלה נוטרו גם ספינות צי הסוחר הסובייטי ששימשו עפ"י הצורך רכבת ימית במסגרתה הועברו יחידות הגנה אוירית סוביטיות על ציודן ואמל"ח למצרים וסוריה, נפרקו בלילות והעברו ברכבות ובמשאיות לעומק המדינה או לקו החזית.
פעילות הניטור, העיבוד והדיווח בוצעו ונוהלו ע"י חיילי "מסרגה" וקציניה מבסיסי היחידה בצפון ובדרום. לעיתים במבצעים, בימי מתיחות ובמלחמה בוצעה פעילות זו גם מהאויר, מהים ואף ממרחקים באמצעות חיילי "מסרגה" וקציניה ששרתו במפקדה. במסגרת זו קצין הבינה הרשתית (קב"ר) או מש"ק הב"ר (מב"ר) עסקו בסינון החומר המנוטר וניתוח מערכות וערוצי התקשורת תוך הפקת משמעויות ותובנות תקשורתיות מכל ידיעה. אלה צוינו בהערות ב"ר בסוף הידיעה לצורך הבנה טובה יותר של צרכני המידע .
המחקר המודיעיני בנושא הנוכחות והפעילות הצבאית הסובייטית במזה"ת התנהל בשלושה ארגונים : באמ"ן/ מחקר בענף 3 מעצמות - הענף השני בחשיבותו במחקר (מקור: יוטיוב , תא"ל (מיל.) עמוס גלבוע, סדנת אלפרדו על המודיעין לפני מלחמת יוה"כ (1),29.11.18 דקה:8:17 ), במחמ"ן אויר ענף מחקר במדור מעצמות ופריפריה ובמחמ"ן ים בענף מחקר במדור ציים זרים.
כל גופי המודיעין בצה"ל , גם בחה"א וגם בחה"י, הונחו מקצועית ע"י ראמ"ן וע"י ראשות המחקר שכללה שלושה : תא"ל עוזר ראמ"ן למחקר , אל"מ עוזר למבצעים ואל"מ עוזר נוסף לנושאים מדיניים ומתחתם פעלו ענפי מחקר בחתך גאוגרפי או נושאי. מח' המחקר באמ"ן צברה עם השנים עוצמה ויוקרה והיתה לגוף ההערכה המוביל במדינה. "לכל המחקר היה מעמד כמעט אלוהי והתיחסו אליהם כאילו הם שואבים את הכל מהקב"ה".(מקור: אפרים לפיד,לוחמי הסתר, ידיעות ספרים, 2017, עמ' 52 ; יוטיוב, תא"ל (מיל.) עמוס גלבוע, שם, דקות: 6:57- 7:15 , 9:53). מחמ"ן אויר היה כפוף פיקודית למפקד חה"א ומחמ"ן ים למפקד ח"י בעוד שאמ"ן מחקר על ענפיו היה כפוף פיקודית לראשות המחקר והאחרונה היתה כפופה לראמ"ן.
הנחת העבודה האירגונית ב"מסרגה" כחלק מיח' 848, היתה כזו שהיחידה מנטרת , מעבדת, מנתחת את הפרמטרים התיקשורתיים ומעבירה את החומרים לגורמי המחקר הרלוונטיים והם, כל אחד בתחומו, אמורים היו לנתח, להעריך את המידע, להשוותו למידע אחר ממגוון מקורות שהיה בידם, ליצור תמונה מודיעינית משוקללת, לפרש ולהסביר את הפעילות ומשמעותה לראשות המחקר ולראמ"ן.
יחסי העבודה של "מסרגה" מול גורמי המחקר המודיעיני הצבאי במטכ"ל היו קורקטיים בד"כ אך ידעו גם מורדות. הם הושפעו במידה רבה מאישיותם וגישתם של ראשי אמ"ן וראשי המחקר ליחידה. למרות שענפי המחקר באמ"ן, בח"א ובח"י שעסקו בנושאים צבאיים סוביטיים במזה"ת,לא שלטו בשפה הרוסית בכלל ובטרמינולוגיה הצבאית בפרט, לא במנטליות הסובייטית, לא באורחות חייהם ולא בתרבות שהיוו מסד ואדנים להבנת החומר ש"ממסרגה" סיפקה ומשמעותו, היו מקרים בהם היחס ל"מסרגה" , במיוחד ממחמ"ן אויר, התבטא ביהירות, ביטול, וגימוד.
התיחסות זו הוקשחה עם מינויו של האלוף אלי זעירא לראמ"ן בספט' 72 כאשר אסר בפקודה על קציני הב"ר ביחידה לחוות דעה לגבי תכני הידיעות שנוטרו ונותחו כפי שעודד ראמ"ן הקודם האלוף אהרון יריב ז"ל. (מקור : יוטיוב , תא"ל (מיל.) אריה בנטוב מספר על יואל בן פורת,8.6.21 , דקה 55 ). האיסור היה המשכו של איסור שהוטל ע"י מח' המחקר לאחר מלחמת ששת הימים כדי להשאיר את הידיעה הגולמית לפרשנות בלעדית של המחקר וכלל גם איסור לתת לידיעה נדון (אפרים לפיד, שם, עמ' 73). האיסור נתפס גם לגבי נתונים תקשורתיים שלא בוטאו במלל כגון : ניואנסים, לעג, צחוק, אינטונציה, שתיקה ממושכת, או רמיזות, ציון חג וכיו"ב שלעיתים היו בעלי משמעות רבה בשיחה. וכך הקב"ר או מש"ק הב"ר ששלט בשפה, בטרמינולוגיה הצבאית, במנטליות, בתרבות ובאורחות חיי הדוברים, נמנע מלציין מה המשמעות שהבין או מלקשור לשיחה קודמת או להציע הסבר. במילים אחרות - סירוב המחקר לקבל ולכבד את מקצועיות "מסרגה" ויחידה 848. התיחסות מגמדת ומבטלת זו זלגה מטה כלפי "מסרגה" גם מדרגי העבודה בגורמי המחקר בזרועות אם כי, היו בין גורמי המחקר כאלה ששמרו על יחסי עבודה יותר מכבדים כגון הרמ"ד הצבאי בענף 3 מעצמות באמ"ן מחקר או רמ"ד ציים זרים במחמ"ן ים.
על רקע האיסור לחוות דעה לגבי ידיעות שנוטרו או לפרשם ואף לא להסב תשומת לב להבט מסוים, ארעו מקרים בודדים על רקע ארוע יוצא דופן, בהם מש"ק הב"ר,ראה צורך חיוני לציין הערת ב"ר אך זו נתפסה במחקר כהפרת האיסור ופלישה לתחום עיסוק אסור – מחקר. באותם מקרים בודדים התקבלו גם בבסיס, שיחות מגורמי מחקר לא מוכרים שנזפו וגערו במי שהעז לכתוב בידיעה את הערת ב"ר שנתפסה כעיסוק אסור במחקר (מקור: גרשון טאוגר מש"ק ב"ר " מסרגה" ב73 בשיחה עם הח"מ, 18.8.23 ).
על רקע האמור חשוב להזכיר את דבריו של אל"מ (דימ.) יוסי לנגוצקי לגבי הדומיננטיות המשתקת של אלי זעירא: "סימני היוהרה של אלי זעירא היו שם דבר במח' מחקר. הוא היה מדבר - כולם היו מפסיקים לנשום..... אלוהים מדבר !" (מקור : יוטיוב, אל"מ (מיל.) יוסי לנגוצקי מספר על יואל בן פורת, 19.6.21 , דקה 15 ).
גם אחרים ביחידה תארו בזכרונותיהם את הפחד לפתוח פה בנוכחות האלוף אלי זעירא כשביקר ביחידה :....."היה מתח, פחדו, הוא היה צנחן קשוח נקרא לזה ככה, וההתנהגות שלו יצרה בעיה. אנשים פחדו לפתוח את הפה לידו ואם אמרו משהו שלא מצא חן בעיניו, הוא ידע לרדת על אנשים" (מקור : יוטיוב, אל"מ (דימ.) פסח מלובני, דור כיפור, חלק שני, 10 מאי 2022 ,דקות 7- 8 ; יוטיוב: שמוליק פפרמן,רס"ן (דימ.) קצין בינה רשתית מרחב סוריה חיל המודיעין מלחמת יום הכיפורים 1973, דור כיפור, דקות 58 – 59).
היו גם שלא מהיחידה , שחטפו ונפגעו מבכירים מהם וסחבו את הפגיעה שנים רבות. למשל סגן (דימ.) גבי טל מענף מל"מ במחמ"ן אויר סיפר כיצד נפגע מאוד מעמיתיו בענף מחקר במחמ"ן מהערות אישיות לגביו בדיון בו העז להביע דעה שונה והשריטה מהפגיעה חרוטה ומכאיבה לו עד היום. בנוסף העז להביע פעם נוספת בכתב, לפני המלחמה, דעה מקצועיות שלא היתה מקובלת ע"י המחקר במחמ"ן, (מקור: יוטיוב,אל"מ מיל.יהודה פורת, על מחמ"ן במלחמת יום הכיפורים: התרעה ומידע, 9 יולי 2020 , דקה:59:01עד 1:02:40).
בהקשר זה יוזכר גם סגן סימן טוב (לימים אל"מ) ממודיעין פיקוד דרום שנאלץ להתעמת עם מפקדו, קמ"ן הפיקוד סא"ל דוד גדליה, על רקע חוות דעת שהכין ועסקה בסימנים מתריעים למלחמה אותה הפיץ ואף אויים בכלא. היו גם נוספים שהעזו וחיוו דעה שונה, ננזפו והושתקו (מקור: יוסי מלמן,סיפורם של אנשי המודיעין הזוטרים שקולם הושתק ערב מלחמת יום הכיפורים, מעריב און-ליין ,14.07.2018. המאמר דיווח על כינוס במל"מ לרגל צאת כרך שני מספרו של תא"ל (מיל.) דני אשר בו נפרשו סיפורם של אנשי מודיעין זוטרים שהתריעו וזעקו אך קולותיהם הושתקו ודוחות שחיברו נזרקו לפח או תויקו).
היו גם כאלה שבנוסף להשתקתם, גם "זכו" לזלזול, עלבונות, לכינויי גנאי ואף הורחקו מדיונים והענין לא נתן להם מנוח כל שארית חייהם ואף פגע בבריאותם כמו למשל אלברט סודאי ז"ל, רמ"ד מדיני בענף מצרים באמן מחקר (מקור: פרדי עיני,האיש שצעק זאב- והזאב הופיע, מבט מל"מ, גליון 81, יולי 2018, עמ' 38). כך ארע גם למפקד 848 (8200) ,אל"מ (לימים תא"ל) יואל בן פורת ז"ל שנפטר משברון לב .
על רקע מקרים אלו נכתב מאמר זה.
מול גורמי המחקר - שיגרת עבודה וקונפרנסים
שיגרת העבודה בשנים לפני המלחמה, התבטאה בשיגור תוצרי הניטור והעיבוד, ללא ניתוח וללא הצעת הסבר באיסור המחקר, ע"י צוותי "מסרגה" בדרום ובצפון שם שרתו, ישירות בטלפרינטר לגורמי המחקר בזרועות : אמן/ מחקר ו/או מחמ"ן אויר ו/או מחמ"ן ים ועותק לגורמים ביחידה ובכללם מדורי "מסרגה".
הפעילות התקשורתית של כלי השייט הסוביטיים באגן המזרחי של הים התיכון, סוכמה מידי יום, העברה למחמ"ן ים ובנוסף איכון מיקומם המשתנה של כלי השייט שנוהל ממפקדת היחידה בענף המכ"ן, דווח ל"מסרגה" וממנה מיידית למחמ"ן ים.
פעילות מטוסי הקרב הסוביטיים, דווחה בו במקום בע"פ, בבסיס הקליטה, ע"י אלחוטני "מסרגה" לנציג חה"א (נח"א) ששרת בבסיס שדווח מיידית למשל"ט ב"בור" במפקדת ח"א. סכום פעילות יומי היה מוכן בסוף כל יום בבסיס ונשלח למחמ"ן אויר ולמדור הרלוונטי ב"מסרגה" במפקדה לצורכי ניתוח ומעקב.
טיסות מטוסי אווירית התובלה המלחמתית מברה"מ, טיסות מטוסי הסיור של אווירית הצי מברה"מ בטיסתם מעל מזרח אירופה , הים האדריאטי והתיכון או תורכיה בדרכם למצרים או סוריה וטיסות הסיור והביון שלהם מעל הצי השישי, או טיסות מברה"מ מעל מערב אסיה בדרכם לעיראק או טיסות אח"מים, כל אלה ניקלטו בבסיס דרומי אחר ע"י צוותי "מסרגה" שבו לא פעלו נציגי ח"א (נח"אים). דיווחים אלו ודיווחים על גיחות סיור/ביון של מטוסי אווירית הצי מעל הצי השישי,נוטרו בבסיס,הועברו ישירות למדור הרלוונטי ב"מסרגה" ביחידה וממנה מיידית לתא אתרעה במשל"ט ובמקביל לאמן/מחקר המדור הצבאי בענף 3 מעצמות מבלי שעברו במרכז הדיווח ביחידה - ה"שופר". בסוף היום הוכן והופץ מהבסיס דו"ח פעילות יומי למחמ"ן אויר, אמ"ן מחקר ענף 3 מעצמות ולגורמי היחידה ובכללם "מסרגה". בשבתות וחגים קיבל את הדיווחים תורן "מסרגה" שהיה בתורנות צמוד ל"שופר" והעבירם עפ"י הענין, למרכז הדיווח ותפוצה (מד"ת) באמ"ן מחקר ותא אתרעה במשל"ט ח"א ו/או מחמ"ן ים.
לעיתים עוררו תוצרי העבודה שאלות הבהרה בגופי המחקר ואז היו מתקשרים למדור הב"ר הרלוונטי ב"מסרגה" במפקדת היחידה להבהיר או לחדד. חשוב להדגיש שדו- שיח קבוע ברמת דיבור בין קציני הב"ר (קב"רים) בבסיסים לקציני מחקר במטכ"ל לא היה קיים ואלו לא הכירו את אלו. לא היה קיים דו- שיח שוטף, קבוע וסעור מוחות משותף - הוא נאסר על אנשי הב"ר שתפקידם נתפס ע"י המחקר כמלצרי מודיעין שתפקידם למסור את החומר למחקר ובכך הסתיים תפקידם. רמת השיחות בין קב"רים למחקר ביחידה היתה מאוד מצומצמת ומוגבלת (מקור: איתי אילנאי,הקרון הסורי שבו נדלקו הנורות האדומות, ידיעות, המוסף לשבת ,10.09.2021, עמ' 22, שיחה עם אל"מ דימ. נועם שפירא וסא"ל דימ.שלמה קטן). לכל היותר היו לעיתים שיחות טלפון מצומצמות ומוגבלות בין גורמי המחקר במטכ"ל לרמ"די הב"ר במפקדת היחידה.
מצד מחמ"ן אויר, לא זכורה בכל אותן שנים פניה אחת בין ממדור מעצמות ופריפריה בענף המחקר ובין מתא האתרעה במשל"ט. הדיווח היה תמיד חד כיווני מאנשי "מסרגה" בבסיסים או ממדור ב"ר אויר במפקדה ללא שאלות כלשהן. לחד הכיווניות הזו היו ביטויים נוספים ולא לטובה, כמתואר בהמשך. זאת לעומת שאלות וברורים לעיתים מהמדור הצבאי בענף 3 מעצמות באמ"ן מחקר או מחמ"ן ים שנענו כמיטב היכולת.
2.א. העדר התעניינות והעדר עזרים
בהיות הנושא הסובייטי חדש לאחר מלחמת ששת הימים והוקם גוף חדש- "מסרגה" - שנדרש ללמוד יש מאין נושא חדש, לא מוכר וליצור יכולות ניטור, הפעיל מיסדה ומקימה ,מפקדה הראשון רס"ן (בהמשך סא"ל) טוביה פינמן ז"ל, מאמצי איסוף משלו להשגת ספרות מקצועית ופרסומים זרים שסייעו לבנות בסיס ידע וכלים כדי לבצע את המשימות (מקור: פסח מלובני, שם, 2017 עמ' 440 , 445-443).
הדעת נתנה כי גורמי המחקר, כל אחד בתחומו, אמורים היו למצער, לנסות לסייע ל"מסרגה" בהכוונה ולהתענין אילו עזרים יוכלו להועיל או היינו מעוניינים לקבל, אך הנסיבות היו למרבה הצער אחרות : בשנים 1971 עד אוק'1973 קיבלנו לכל היותר הרצאות מגורמי המחקר במטכ"ל לחיילי "מסרגה" בקורסי ההכשרה הבסיסית בבה"ד 15 (מקור: פסח מלובני,שם, 443 –445 ) אך לא דבר לעוסקים בב"ר.
במקרה יוצא דופן זכורה הרצאה מקצועית אחת לאורך השנים לאנשי הב"ר ב"מסרגה" בנושא מאפיינים טכניים של מטוסי קרב סוביטיים אותה העביר מומחה אגדי ממחמ"ן אויר (גולדי).
למיטב זכרוני באותן שנתים וחצי זומנתי פעם אחת או פעמיים בלבד לדיון במחמ"ן אויר . למרות העברת חומר יומיומית מבסיסי היחידה ומהמפקדה, לא מצאו לנכון להתיעץ, לשוחח, לשאול או לבקש הבהרות אלא להפך, כפי שיתואר בהמשך.
ביקורים מקצועיים ב"מסרגה" או גילויי התעניינות מצד גורמי המחקר ביוזמתם, כמעט לא התרחשו. תאוריו של קמ"ן צפון אל"מ (דימ.) חגי מן לאחרונה, הזכירו את אותה התופעה. קמ"ן צפון דאז הלין על היחס לו "זכה" מודיעין פצ"ן מצד ענף 5 סוריה במחקר וראשות המחקר באמ"ן שמאז 15 אוג' 73 מאז מונה לתפקיד קמ"ן צפון, איש מאנשיהם לא ביקר במרחב פיקוד צפון (מקור: אבירם ברקאי, הדים למשק כנפי הטעות, המרכז למורשת המודיעין, עמ' 72) לא לפני ולא אחרי המלחמה. קמ"ן צפון גם ציין שגם לאחר 49 שנים הוא כועס וזועם על אמ"ן/מחקר שלא עידכנו במידע (מיכאל טוכפלד, קמ"ן פיקוד צפון במלחמת יום כיפור : "היו לי טונות של ידיעות ואין לי שום הסבר מה בדיוק נדפק שם", מקור ראשון , 29.9.22).
יחס גרוע יותר בא לבטוי בתחום העזרים. בכדי לסנן ולהתריע מספר שעות מראש על נחיתות צפויות של מטוסי תובלה צבאית במצרים, סוריה או עיראק שטסו בנתיבי תעופה אזרחיים בינ"ל, בעודם מעל הים התיכון או עוד קודם לכן מעל מזרח אירופה או אסיה , ביקשנו לקבל מפות ניווט אויריות בינ"ל של JEPPESEN שהציגו נתיבי טיסות בינ"ל בעולם ובכלל זה במזה"ת . בסופו של דבר הואילו במחמ"ן אויר למסור לנו מפות ישנות לאחר שקיבלו מפות ניווט מעודכנות.
מאוחר יותר נודע לנו במקרה גם על קיומם של פרסומי תוכניות טיסה אזרחיות בינ"ל של כל חברות התעופה בעולם המתפרסמות מראש אחת לחודש ע"י ארגון חברות התעופה הבינלאומי IATA ביקשנו ממחמ"ן אויר באמצעות מח' איסוף בחמ"ן תוכניות טיסה חודשיות של חב' ארופלוט הסובייטית למזה"ת אך נענינו במשך חודשים רבים בשלילה עד שהואילו למסור צילומי תוכניות חודשיות מחודש קודם למרות שיכלו לצלם תוכניות לאותו חודש ונאלצנו להסתפק בהן.
בסיכומם של דברים, לא התקיים שיג ושיח שיתופי, תורם בין "מסרגה" לבין מחמ"ן אויר שיכול היה לשפר את התוצר המודיעיני למחמ"ן אויר - הצרכן הסופי. המגע היחיד בדיבור שהתקיים היו דיווחים חד כיווניים בע"פ מצד אלחוטני "מסרגה" בבסיסי היחידה לנח"אים לגבי פעילות מטוסי הקרב והאחרונים דיווחו ישירות למשל"ט ח"א. היו גם דיווחים טלפוניים ממדור הב"ר הרלוונטי ב"מסרגה" במפקדת היחידה לגבי טיסות התובלה הצבאית , טיסות אווירית הצי מעל הצי הששי וטיסות האח"מים מעל תורכיה לתא אתרעה במשל"ט ח"א בהעדר נוכחות נח"א בבסיס הקליטה, אך ללא שיג ושיח של ניתוח והערכה בין הקב"רים או מש"קי הב"ר לאנשי מחמ"ן אויר.
2.ב. קונפרנסים
לאור ההתעצמות בסד"כ הסובייטי ובפעילותו במזה"ת באויר, בהגנה האוירית, בים וביבשה שהחלה מ1970 ואילך ולאור העובדה שהיה מדובר במעצמה עוינת עם מאפייני פעילות שלא היו מוכרים עד אז, החלו להתקיים בענף 3 מעצמות באמ"ן/מחקר שריכז את הנושא, כינוסי התיעצות (קונפרנסים) אחת לחודש- חודשיים.
הקונפרנס נוהל ע"י הרמ"ד הצבאי בענף 3 מעצמות שנחשב לשני בחשיבותו במחקר ונטלו בו חלק נציג מדור מעצמות בענף מחקר במחמ"ן אויר, רמ"ד ציים זרים בענף מחקר במחמ"ן ים ונציג "מסרגה" ביח'848 –הח"מ הזוטר מכולם. שלושתם היו בכירים ממני בדרגה עד שלוש דרגות, ותיקים ומנוסים ממני.
בקונפרנסים אלו הוצגו נתונים וארועים חריגים ונציגי מחמ"ן אויר,מחמ"ן ים, קציני ענף 3 מעצמות במחקר ומנהל הפורום חיוו דעתם לגבי משמעותם, הוחלפו דעות ובסיום כל קונפרנס הוכן סכום שהופץ לראשות אמ"ן/מחקר ורע"ן 3 מעצמות וכן לראשי מחמ"ן אויר ומחמ"ן ים וכן ל"מסרגה".
בראיה לאחור וממרחק השנים התרשמתי שהייתי ככל הנראה אחד הבודדים ואולי היחיד מקציני הב"ר הזוטרים ביחידה, שאחת לחודש חודשיים, הגיע בקביעות לפגישות עבודה עם גורמי המחקר הצבאי במטכ"ל כשאני מייחס חשיבות רבה מאוד למעמד, במסגרתו נדונה הנוכחות והפעילות הצבאית הסובייטית והחלה להתגבש תמונת המצב וחווד' הלאומית בנושא.
שת"פ עם שרותי מודיעין זרים
בשל מיוחדות נושא הצבאי הסובייטי בו עסקה "מסרגה" ובשל הענין והחשש הגדול במטכ"ל מהסובייטים, נקשרו שיתופי פעולה ישירים בין "מסרגה" לארבעה שרותי מודיעין מערבים שניטרו את הפעילות הצבאית הסובייטית בעולם וגילו ענין רב במידע שניטרה "מסרגה". שיתופי פעולה אלו איפשרו לנו ב"מסרגה" לפנות אליהם ולהתיעץ איתם כמעט על בסיס יום-יומי מה שבהמשך יצר בסיס לשיתוף פעולה רחב יותר.
מוסדו חילופי מידע עם אותם שירותים שהיו בעלי ידע ונסיון בניטור פעילות צבאית סובייטית בעולם והם הסכימו לערוך ל"מסרגה" השתלמויות שכללו בין השאר שיטות ניתוח תיקשורת והדרכה כיצד ואיזה מידע ניתן להפיק מנתוני התיקשורת. שיתוף הפעולה כלל קבלת התיחסות השירותים הזרים למידע אותו שיתפנו עימם.ההשוואה לממצאים שלהם וחוות דעתם לממצאים שלנו , היוו לנו קני מידה השוואתיים ליכולות ולדיוק שלנו , הוסיפו תובנות חשובות לאנשי הב"ר והגבירו את הבטחון העצמי בעיבוד וניתוח נתוני התקשורת הסובייטית והבנת המשמעויות.(ראו גם: פסח מלובני, שם, עמ' 444 , 466 - 468).
ערב המלחמה – פינוי בהול של משפחות היועצים והמומחים על רקע עריצות אינטלקטואלית, יהירות, התנשאות, גימוד וזלזול.
ביום חמישי 4 אוק' 73 דיווחה "מסרגה" בשעות אחה"צ , לתא התרעה במשל"ט ח"א ולענף 3 מעצמות המדור הצבאי במחקר על טיסות 11 מטוסי נוסעים אזרחיים סוביטיים של חברת "אירופלוט" חלקם בדרכם לקהיר וחלקם לדמשק באופן המתואר לעיל בפרק " מול גורמי המחקר- שיגרת עבודה וקונפרנסים". למרות אמצעי ביטחון בהם נקטו הטייסים , אותרו הטיסות ע"י אלחוטני "מסרגה" ומש"קי הב"ר בבסיס הדרומי, דווחו למדור הב"ר הרלוונטי ב"מסרגה" ומשם דווחו מיידית לח"א ולמחקר. מחומר אחר של "מסרגה" מבסיס צפוני, הסתבר מהר כי מדובר בפינוי בהול של משפחות היועצים והמדריכים הסובייטיים מסוריה (שנה ורבע קודם לכן, פונו כבר כוחות האוויר, ההגנה האווירית והמודיעין ממצרים). גם כלי השייט המלחמתיים שהוצבו ופעלו בפורט סעיד, אלכסנדריה ומרסא מטרוח פונו, דווחו למחמ"ן ים (מקור : יוטיוב, אל"מ (דימ.) שלמה גואטה, רמ"ח מחמ"ן ים, המודיעין במלחמת יוה"כ – ההבטים האופרטיביים, פיקודים וזרועות, 19.10.20, זמן: 1:16:35) ונותרו כלי שייט לוגיסטיים.
סד"כ השייטת הסובייטית בים התיכון התעצם, במיוחד באגן המזרחי וכלל כמאה כלי שייט מסוגים שונים. אלה כללו נושאות מסוקים, משחתות, סיירות, צוללות, אוניות ביון , נחתות וכלי שיט אחרים.
על רקע המתואר וידיעות אחרות שהצביעו על פעילות חריגה ובלתי שגרתית של התארגנות משפחות היועצים והמומחים הסוביטיים שהתגוררו במצרים ובסוריה לקראת פינוי בהול מארצות אלו לברה"מ, זומן מפקד "מסרגה" סרן יעקב (ישקה) רביץ למפקד היחידה לעידכון לקראת שיחה עם ראמ"ן. הוא הורה לי להכין עבורו פירוט הטיסות וסוגי המטוסים שנחתו בקהיר ובדמשק והרשימה הוכנה.
אל"מ (לימים תא"ל) יואל בן פורת ז"ל מפקד היחידה, תאר בספרו "נעילה" כי ביום חמישי4 אוק' בערב נכנס ישקה מתנשף ונירגש לדיון מטה היחידה וסיפר על הרכבת האווירית הרוסית שפניה לקהיר ולדמשק (מקור : יואל בן פורת, נעילה, עידנים – ידיעות אחרונות,1991, עמ'61 ).
מפקד מסרגה דאז ישקה נזכר: "צריך להדגיש כי הפינוי הבהול, ההיסטרי והמבולגן של משפחות היועצים והמומחים סתר את הקונספציה המקובלת באמ"ן מחקר שמדובר בתרגיל כיוון שבתרגיל לא מפנים בבהילות כזאת משפחות מומחים. המצרים בתרגילים קודמים לא פינו משפחות מומחים .... פינוי המשפחות הוכיח שזה לא תרגיל אלא הכנות למלחמה. זו היתה ההוכחה האולטימטיבית ההגיונית היחידה שזה לא תרגיל וזה סתר את הקונספציה של ראמ"ן ורמ"ח מחקר.ידיעות אלו של פינוי היו התרומה הגדולה של "מסרגה" להבנה שזו מלחמה ולא תרגיל ".(מקור: שיחות הח"מ עם יעקב (ישקה) רביץ, 10.8.23 , 21.8.23).
לדבריו, בדיון במטה היחידה המוזכר לעיל, ביקש מפקד היחידה יואל ז"ל להכין עבורו חומר והוא חזר למשרד להכינו. היות וליואל דחק הזמן, הוא עזב את לשכתו והגיע בשעת לילה מאוחרת למשרדי "מסרגה" כדי לשוחח משם בנוכחות מפקד "מסרגה" ישקה, עם ראמ"ן (מקור: שיחת הח"מ עם יעקב (ישקה) רביץ 10.8.23 ). היתה זו אחת משיחות רבות שניהל אותו ערב מפקד יח' 848 אל"מ (מאוחר יותר תא"ל) יואל בן פורת ז"ל עם ראמ"ן האלוף אלי זעירא ששכב חולה בביתו (מקור: יואל בן פורת, נעילה, עידנים – ידיעות אחרונות, עמ'61 ).
האלוף זעירא שכבר היה מעודכן לגבי הטיסות מהדיווחים השוטפים שהועברו מוקדם יותר במשך אותו יום וכן מידיעות נוספות, שמע ממפקד יח' 848 יואל ז"ל את כל רשימת הסימנים המעידים שהצטברו ביחידה ועתה נוסף עליהם פינוי בהול ומבולגן של משפחות המומחים והיועצים שפרושם לדברי יואל היה: "לא יכול להיות דבר אחר - אלא מלחמה !" (מקור: יואל בן פורת, שם, עמ' 62) . בסיום השיחה אמר ראמ"ן זעירא ליואל ז"ל : "אל תבלבל לי את המוח , זה לא ענינכם, אתם התפקיד שלכם להביא ידיעות ויש אנשים חכמים שמעריכים. אל תתעסק לי יואל בהערכות, אתה תדאג שתהיינה ידיעות" (מקור: יעקב (ישקה ) רביץ, שם, 10.8.23 שהיה עד לשיחה, וכן יואל בן פורת , שם עמ' 62) .על כך ענה יואל לראמ"ן : "אתה יודע מה ? דבר עם מפקד "מסרגה", תשמע מה הוא אומר".
מפקד "מסרגה" ישקה, שנכח לצד יואל ז"ל ,סיפר: "דיברתי עם ראמ"ן הוא שמע, שמע, שמע ובסוף אמר לי :..."אל תבלבל לי את המוח, לא רוצה שתתקשר אלי, לא רוצה שתדבר איתי, לא רוצה לשמוע אותך, לא עניינך, אל תתעסק עם זה, סגר את הטלפון, זהו".(מקור: יעקב(ישקה)רביץ,שם, 10.8.23).
התבטאויות אלו מצד ראמ"ן כלפי מפקד יח' 848 אל"מ יואל בן פורת וכלפי מפקד "מסרגה",אי אפשר שלא לפרשן אלא כסוג עריצות אינטלקטואלית,זילזול ועלבון לאינטליגנציה במיוחד כשנאמרו ע"י ראמ"ן – קצין בכיר ביותר בדרגת אלוף ולא יכלו שלא להשפיע על שיקול הדעת ויכולת ההתבטאות בהמשך.
ראוי לציין כי גם אנשי "מסרגה" חטפו גערות בבסיסים בהם שרתו, שם שררו כבר מתח והתרגשות מחשש לפריצת מלחמה. הגערות הוטחו כאשר ניטרו ידיעות שניתן היה לפרשן כסימנים מעידים למלחמה ורשמו בסוף הידיעות שהפיצו הערות פרשנות בניגוד לאיסור מפורש. כך קרה באחד מבסיסי הצפון כשצוינה הערת ב"ר בסוף ידיעה לפיה הרושם שעלה ממנה היה כי מתארגן פינוי בהול של משפחות היועצים והמומחים והחלו להתקבל טלפונים מהמטכ"ל בדרישה להבין מה קורה ובמה מדובר. גם מלשכת ראמ"ן התקשרו לבסיס כדי לברר מה קורה ואף טענו כלפי הצוות כי אינם מבינים את המידע שניקלט, ממציאים דברים וכי אי אפשר לסמוך עליהם. (מקור: פסח מלובני, שם, עמ' 454).
מקרה נוסף של גערות התרחש בבסיס דרומי בו נוטרו בין השאר 11 טיסות הרכבת האווירית הסובייטית שהגיעו לקהיר ולדמשק לפנות את המשפחות. לדברי מש"ק הב"ר שהיה במשמרת לילה, הוא כתב בסוף הידיעה כי עקב פינוי משפחות יועצים סוביטיים מתנהלת רכבת אווירית סמויה של חב' "אירופלוט" מסוריה ומצרים וקיים חשש לפעילות לוחמה באזור. בעקבות הערתו זו שהיתה בניגוד לאיסור מפורש להביע פרשנות,"זכה" לשיחת נזיפה גם מהמטכ"ל וגם ממפקד היחידה אל"מ (תא"ל) יואל בן פורת ז"ל ש"נזף" בו ואמר : "בוא הנה, אתה תותח, מי שיפנה אליך, תפנה אותו אלי". (מקור: מתי שפירא, מש"ק ב"ר "מסרגה" ב-73, בשיחה עם הח"מ , 16.8.23, דקה 25).
שיחה קריטית התקימה בין רע"ן 5 סוריה באמ"ן מחקר, סא"ל אביעזר יערי שהתקשר למפקד "מסרגה" ישקה על רקע פינוי המשפחות ורצונו לשמוע ממישהו קרוב יותר למידע מה קורה על רקע התלבטותו כיצד לפרש את הסימנים המתריעים שהצטברו. ישקה תאר : ....."כל הזמן דיברו על תרגיל (במצרים). אני הסברתי לו בטלפון שבמצרים זה לא תרגיל כי לא יכול להיות תרגיל שמפנים בו משפחות. זו לוגיקה לא של קב"ר , לא של אמ"ן – זו לוגיקה של הדיוט. היו עוד נתונים אבל בטח שזה חיזק ועזר לו לגבש דעה בנושא. למיטב זכרוני הוא אמר לי שהוא הולך לדבר עם קמ"ן צפון . אני יודע ממח' מחקר, שקמ"ן צפון הלך לאלוף הפיקוד ועידכן אותו ואלוף הפיקוד פנה לרמטכ"ל ואמר לו : הקמ"ן שלי אומר א' ב' ג' ואני רוצה את חטיבה 7 אצלי ליתר בטחון. לפי מה שסיפרו לי במחקר, הרמטכ"ל פנה לראמ"ן ואמר לו שאלוף הפיקוד רוצה את חט' 7 כי הקמ"ן שלו אומר שהולכת להיות מלחמה. ראמ"ן זעם וזימן את רע"ן 5 סא"ל יערי לראיון נזיפה/הדחה ליום ראשון.רע"ן 5 ניצל מהדחה כי המלחמה פרצה בשבת יום כיפור. הרמטכ"ל ליתר בטחון העלה את חט' 7 לרמה"ג ואכן היא עלתה. גם בפעולה זאת היו דיווחי "מסרגה" משום תרומה" (מקור : יעקב (ישקה) רביץ, שיחות עם הח"מ, 10.8.23 , 17.8.23 ). החלטה זו של הרמטכ"ל מיום שישי בבוקר התקבלה במסגרת הכרזתו על מצב כוננות ג' ללא גיוס מילואים תוך תיגבור רמה"ג בכוחות סדירים ובמסגרת זו העלתה חט' 7 לרמה"ג. גדוד אחד של החטיבה כבר שהה שם ויתרת החטיבה הגיעה לש/ת מחניים בהטס ומשם עלתה לרמה"ג (מקור : יוטיוב, אל"מ (דימ.) חגי מן קמ"ן צפון, דור כיפור- חלק שני,19.4.23 , זמן: 3:06:05) .
לדברי ישקה ....."כל הענין לא היה שלא ידעו -- ידעו הכל, אבל הפירוש של אמ"ן מחקר היה שכל הצעדים במצרים – התוכניות, ההכנות והפעולות היו תרגיל. אנחנו ("מסרגה") לא הבאנו שום ידיעה אופרטיבית או טקטית, הבאנו משהו אסטרטגי שמשמעותו היחידה שהולכת להיות מלחמה ולא תרגיל" (מקור: יעקב (ישקה) רביץ, שם,17.8.23, 21.8.23).
עדות נוספת ליחסו של ראמ"ן למפקד 848 באה לביטוי כשאמר ליואל : ....."אל תהיה לי גלותי. אתה תדאג להביא ידיעות ואנחנו נדאג להערכה" וגם סירב לבקשת יואל לגייס לפחות 100 אנשי מילואים ולפתוח את המקורות המיוחדים. (מקור: יוטיוב, תא"ל (מיל.)אריה בנטוב, סגנו של יואל ב73 ובהמשך מפקד היחידה, מספר על יואל בן פורת,שם, דקות 49 - 50 ). תא"ל יואל בן פורת ז"ל שעלה לארץ בגיל 16 וחצי כשורד שואה לאחר שמשפחתו נספתה, שרד כילד בגטו ,במחנות עבודה,הסתתר ביערות ולחם עם פרטיזנים,עלה לארץ והוגלה ע"י הבריטים לקפריסין, ניפגע מהמשפט שהוטח בו ע"י ראמ"ן : "אל תהיה לי גלותי" כפי שתאר תא"ל (מיל.) אריה בנטוב : "פניו של יואל נפלו ועכשיו ירדו עוד מדרגה".(מקור: יוטיוב, תא"ל (מיל.) אריה בנטוב, שם, דקה 20 , 8 יוני 2021 על שיחה בין יואל ז"ל לתא"ל צבי לידור ז"ל עוזר ראמ"ן לארגון בה נשמע גם איום כלפי יואל שייזרק מתפקידו וגם: יואל בן פורת, שם, עמ' 76).
לקט אמ"ן מחקר שהופץ ביום חמישי 4 אוק' בערב לכל צרכני המידע, פירש את פינוי המשפחות כאחת משתים : אפשרות א'- על רקע קרע ביחסי ברה"מ עם מצרים וסוריה, אפשרות ב'- מחשש סובייטי שעומדות לפרוץ פעולות איבה ולכן מפנים את המשפחות. מכל מקום המטוסים עם משפחות המומחים והיועצים המריאו לברה"מ במהלך הלילה שבין חמישי 4 אוק' לשישי 5 אוק' וחלקן פונה כנראה גם ע"י אוניות צי הסוחר.
גם אז, כשההמולה והמתח בין היחידה, ראשות המחקר וראמ"ן בשיאם , מלחמה בפתח וראמ"ן זימן אליו בשישי בבוקר 5 אוק' פורום גורמי מחקר כולל ממחמ"ן אויר לדון בין השאר בהיקף הטיסות המפנות את משפחות היועצים (מקור: אל"מ (מיל.) יונתן לרנר, עוד תורנות שגרתית, מבט מל"מ, גליון 67, נוב' 2013, עמ' 26), לא מצא המחקר במחמן אויר שהשתתף בפורום, מקום לברר או לקבל הסברים מ"מסרגה" טרם הדיון לגבי הטיסות והמשפחות.
גם תוך כדי המלחמה כשמחמ"ן אויר ביצע התאמות לשיפור מקורות המידע, ביניהם שיפור הקשר וזרימת המידע עם החפ"קים הפיקודיים והפיץ מפות ועזרים (מקור: מבט מל"מ, אל"מ (דימ.) יונתן לרנר,מודיעין חיל האויר במלחמה,גליון 95, יוני 2023, גליון ב' עמ' 44- 47 ), לא זכתה "מסרגה" להתיחסות מחמ"ן אויר למרות שניטרה ללא נח"אים מאות טיסות הרכבות האוויריות למצרים וסוריה, על כל אחת מהן דיוחה לתא אתרעה במשל"ט ח"א ובנוסף לכך אנשיה, ביניהם הח"מ,השתתפו בטיסות ניטור.
האיום בהתערבות צבאית סובייטית במלחמה.
בשלהי המלחמה, לאחר שרכבות אוויר סוביטיות שהסתכמו בקרוב ל1000 טיסות תובלה עם אמל"ח וחלקי חילוף לסוגיו נחתו במצרים ובסוריה, על כל אחת מהן דווח למחמ"ן אויר ולענף 3 מעצמות באמ"ן מחקר, ועל רקע העובדה שהקרבות לא שככו למרות הסכם הפסקת אש שהושג בסיוע ארה"ב וברה"מ, הודיעה ברה"מ לארה"ב כי אם ארה"ב לא תתערב להרגעת ישראל, ברה"מ תצטרך לקבל החלטה על צעדים חד צדדיים (מקור: אריאל בולשטיין, קול הרעם ממוסקבה- ראיון עם מיכאיל קרוטיחין עורך דסק המזה"ת של סוכנות החדשות טאא"ס,ישראל היום,גיליון יום הכיפורים, 15.9.21,עמ' 32- 37). במקביל הגיעו ל"מסרגה" החל מ23 אוק' ידיעות ממקורות זרים כי ברה"מ העלתה את הכוננות בשבע הדיוויזיות המוטסות שלה והידיעות הלכו ותכפו מה שהגביר את החשש להטסת כוחות צבא סוביטיים על האמל"ח למצרים להתערבות בקרבות מול צה"ל וקונקרטית, לפרוץ את המצור שהטיל צה"ל על הארמיה השלישית בגדה המערבית של תעלת סואץ (מקור: אפרים הלוי,התרגיל של ברז'ניב והדיל של פוטין, ידיעות, 16.9.2013, עמ' 29. אפרים הלוי היה עד ושותף לפעילות סביב הסוגיה ).
על רקע זה הופתעתי לקבל שיחת טלפון מלשכת ראמ"ן בה נשאלתי האם אוכל להבטיח מתן אתרעה מספקת במידה והדיוויזיות המוטסות הסובייטיות יוטסו למצרים או לסוריה.
השאלה הטילה עלי תחושה כבדה מאוד, חריגה ביותר ובעלת משקל עצום לאור העובדה שהשאלה הופנתה ישירות דווקא אלי מלשכת ראמ"ן בה מטבע הדברים לא הכרתי איש.
כמי שחש בעצמו ושמע גם מעמיתים במשך שנתים ויותר עד למלחמה, על אופן ההתיחסות המתנשאת, המגמדת, הנוזפת והמעליבה במיוחד מצד מחמ"ן אויר וערב המלחמה ובמהלכה, מצד ראמ"ן זעירא למפקדי – מפקד "מסרגה" ישקה ולמפקד היחידה יואל כשניסו לשכנעו כשלושה שבועות קודם לכן כי מדובר במלחמה, חששתי לענות בו במקום למרות שידעתי מה לענות. הבנתי את משמעות השאלה וחשתי אחריות עצומה למסור תשובה ישירות ללשכת ראמ"ן בשאלה העוסקת באפשרות המסוכנת של התערבות צבאית נגד ישראל מצד מעצמה עולמית אדירה עוינת המסייעת לאויביה. התלבטות מקצועית לא היתה הודות לנסיון הרב שנצבר בניטור הרכבות האויריות, אך עדיין חששתי לענות. לכן, למרות שהיתה בידי תשובה , בדקתי והתיעצתי עם מש"קי הב"ר בבסיס הרלוונטי שהיו בעלי נסיון רב כמי שניטרו יחד עם האלחוטנים, יומם ולילה, במשך שנים, את טיסות אווירית התובלה המלחמתית ואת מטוסי הסיור של האוויריה הימית ורק אז מסרתי ללשכת ראמ"ן תשובה שהאמנתי בה. עם זאת עדיין חששתי מגודל האחריות ובמקביל דיווחתי למפקדי ישקה. יום לאחר מכן פנה אלי באותה שאלה עוזר רמ"ח איסוף שביקר ביחידה ועניתי את אותה תשובה.
ועדת אגרנט
לאחר המלחמה, ערב מתן עדות בועדת אגרנט, שאל ראמ"ן את יואל ..."מה אתה מתכוון לעשות שם בועדה?" וקיבל תשובה: "אבוא לשם עם כל המידע ואשיב על כל שאלה". ראמ"ן הגיב ואמר לו : "באיזו זכות ?! אתה לא איש מחקר. כמפקד "המצפה" אתה רשאי לדבר אם היה לך מספיק ציוד, כסף וכוח אדם אך מידע אינו מענינך, אתה רק תסבך ותסתבך" (מקור: יואל בן פורת,שם, עמ' 110- 111) , ראיה לעובדה ידועה שראמ"ן זעירא ראה ביחידה 848 כמי שאוספת מידע, מעבירה אותו למחקר ותו- לא (מקור: גליון " מגדלור" מס. 10 עמ' 5 ).
לאחרונה הוסיף ותאר גם מפקד "מסרגה" ישקה: "כשהיתה ועדת אגרנט, יואל ביקש ממני חומר לועדה על נושא עזיבת (משפחות )המומחים. הכנתי לו תיק שלם על עזיבתם מהתחלה ועד הסוף ואח"כ כתבתי לו מכתב רשמי, לא בכתב יד, מודפס, עם סימוכין, כל הדברים, כל השתלשלות הענין. אז הוא לקח את זה לועדת אגרנט והראה להם את החומר כי זעירא טען שלא ידע בכלל על המומחים, לא אמרו לו, לא עידכנו אותו, לא התיחסו לזה ..." (מקור:יעקב (ישקה) רביץ, שם, 10.8.2023; יואל בן פורת, שם , עמ' 62).
"הוא (יואל) אמר: מה זה לא עידכנו ?! מה לא התיחסו ?! אני עידכנתי אותך ! הוא (ישקה)דיבר איתך, הוא כתב, הנה יש לך את החומר , המכתב והנה העדות הנה כל החומר, הנה הידיעות, הנה התמצית, הנה המכתב.... בדיעבד יואל אמר לי שזה היה אחד הדברים שהוצגו בועדה לזעירא ולא היה לו הסבר" (מקור: יעקב (ישקה)רביץ, בשיחה עם הח"מ , 10.8.23 וכן: יואל בן פורת, שם, עמ' 65, מקריא לראש המחקר בביתו מברק המציין במפורש את המילים "מלחמה - גם מצרים וגם סוריה". 15 דקות לאחר מכן כבר נחת המברק במח' המחקר).
יהירות, התנשאות, גימוד וזלזול מצד מחמ"ן אויר
רוב משתתפי הקונפרנסים שתוארו לעיל שהתקימו כאמור כשנתיים - שנה ורבע לפני המלחמה, התיחסו לדברי בצורה מכבדת והקשיבו לנתונים שהצגתי ולדיווחים אך לא כך נציג מדור מעצמות ופריפריה במחמ"ן אויר יונתן לרנר. הוא ביקר , נזף, כעס "ירד" עלי בנוכחות האחרים למרות שבקושי הכרנו.
הוא התרעם על כך שב"מסרגה" מנתחים ומסכמים נתונים תקשורתיים של פעילות מטוסי הקרב הסוביטיים כגון מספר המטוסים, מספרי הטייסים, שמותיהם, מזהים מי המובילים, מי המפקדים הבכירים, סוגי הטיסות ושיגרת האימונים, כפי שבאו לידי ביטוי בתעבורת התיקשורת ואת הממצאים העלינו על הכתב אחת לחודש בחוברת שהפצנו בהוראת מפקד "מסרגה" לראש מחמ"ן אויר, רע"ן המחקר שם ולאמ"ן - ראשות המחקר, רע"ן 3 מעצמות והרמ"ד הצבאי.
הפצת הסכום החודשי היתה לצנינים במחמ"ן אויר והתנגדו לה מאוד. נציג מחמ"ן אויר ממדור מעצמות ופריפריה בקונפרנס דרש ממני במפגיע להפסיק לעסוק בניתוחים ובסיכומים ובוודאי שלא להפיצם בחוברת כיוון שלטענתו אנו עוסקים במחקר שאינו בסמכותינו ואינו מתפקידנו ואין לנו את היכולת ולא הכלים , לא הידע ולא הנסיון לניתוח והפרסומים רק מעמיסים ולעיתים אף מטעים את המערכת . מחמ"ן אויר סירב לקבל כי "מסרגה" עוסקת במחקר תיקשורת קרי : אוספת נתונים תיקשורתיים, מסכמת, מנתחת אותם ומציעה ממצאים, מסקנות ומשמעויות אופרטיביות לגבי פעילות טייסי הקרב הסוביטיים.
ההתנשאות, היהירות, השחצנות, הגימוד והזלזול בעבודתינו והכל בבוטות בפורום מכובד ובנוכחות משתתפי הקונפרנס הבכירים ממני פגעו בי . משמעות הדבר היתה קטילת עבודה ממושכת אותה ביצענו בהוראת רע"ן מסרגה טוביה פינמן ז"ל באופן קבוע, תוך גימוד,זלזול וביטול ואף פגיעה בעוסקים בה.
עניתי בכל פעם כשאני מכוון את דברי לאוזני כל הנוכחים, כי את תלונתו שיואיל להפנות למפקדי ביחידה ולא אלי כיוון שפקודות והוראות אני מקבל אך ורק ממפקד "מסרגה" וכל עוד הוא לא יורה להפסיק להפיץ את ממצאינו – לא נפסיק. הוספתי גם שאיננו כופים להסכים לכתוב אלא מבקשים לקרוא את הסיכומים ולשקול האם להסכים לממצאים אם לאו אולם התיחסות עיניינית לממצאים – לא קיבלנו.
נציג מדור מעצמות במחמ"ן אויר יונתן לרנר לא הסכים לדעתי ושוב ושוב ביקר בחריפות את ענין הפרסומים החודשיים, דרש ותבע בתקיפות להפסיק להפיצם תוך אי כיבוד כללי התנהגות אלמנטריים בפורום ותוך הפגנת זלזול , גימוד ופוגענות.
לא פעם שבתי ליחידה פגוע, לאו דווקא מהסירוב לקבל את הסיכומים החודשיים כמו מהצורה הבוטה והמעליבה שבה הוטחו הדברים בנוכחות משתתפי הקונפרנס שלא התעמתו איתו או לכל היותר מנהל הקונפרנס העיר לו .
משתארתי למפקד "מסרגה", סא"ל טוביה ז"ל שכזכור הוא שהורה לי להכין את הסיכומים ולהפיצם , את ההתרחשות ותחושותי וציפיתי לשמוע את דעתו , הופתעתי לגלות כי הוא שבע רצון מהשערוריה ואמר לי בנוכחות עמיתי ממ"מסרגה" : "שב", גיחך והירצה לי: "בנושאי תיקשורת יש לנו את הסמכות הבלעדית לנתח, להציג משמעויות , לסכם ולהפיץ לכל מי שנמצא לנכון ואתה יכול בענין הזה להיכנס בטיסה מחלון אחד לחדר, לעשות שלושה סיבובים בחדר וגם ארבעה ולצאת מחלון אחר ואף אחד בחדר לא יצייץ ! תמשיך במלאכה ! "
התעודדתי מהגיבוי ודבריו נסכו בי ביטחון. אומנם מדובר היה בשנת 1971 , שנתיים ויותר לפני המלחמה ושנה ויותר לפני שהאלוף אלי זעירא נכנס לתפקיד ראמ"ן אך היהירות וההתנשאות של מחמ"ן אויר כלפינו היתה בוטה, גסה עד כדי דרישת ביטול שלא לבטא בכתב , קל וחומר להפיץ, את המסקנות אליהן הגענו לאורך חודשי ניתוח הנתונים התיקשורתיים .
אז לא ידעתי שטוביה היה כבר מנוסה בויכוחים כגון אלו עם המחקר עוד בשלהי 1969 ותחילת 1970 על רקע העובדה שבמחקר סרבו להתחשב בהערכתו שאמרה כי ישנם סימנים ושאותם הציג, שאין לשלול התערבות צבאית סובייטית במצרים בעוד שעמדת אמ"ן מחקר גרסה שלא חל שינוי בזירה ויש להוציא מכלל אפשרות מהלך של התערבות צבאית סובייטית . טוביה היה מכין סיכומי מודיעין מיוחדים ובעזרתם ניסה לשכנע את המחקר בהערכתו והגיע עד לראמ"ן אלוף אהרון יריב ז"ל. פעמים רבות חזר מאוכזב אך לא התיאש. (דימה אדמסקי, מבצע קווקז,"מערכות" / משרד הביטחון, 2006, עמ' 136 - 137).
לצערי לא היו אלו ארועים חד פעמיים . ביקורות בוטות וזלזול הוטחו בי גם במקרים אחרים מצד קצינים אחרים במחמ"ן אויר בהם פגשתי אקראית וגם הרמ"ד הצבאי בענף 3 מעצמות באמן מחקר הזכיר לי לא פעם, אם כי באופן יותר מכבד, שלא נעסוק במחקר.
ברור שהתבטאויות כאלו והתחושות פגעו וערערו לא פעם את הביטחון העצמי בעת שהצגתי נתונים, קל וחומר כשהייתי במרבית המקרים בעל הדרגה הזוטרה מבין הנוכחים. בכל פעם שהגעתי לקונפרנס או לדיון אחר במטכ"ל, במיוחד כאשר נכחו בו נציגי מחמ"ן אויר, נכנסתי ל"כוננות ספיגה". כיצד אמור לחוש קצין צעיר מ848 שהוזמן תכופות לדיונים במטכ"ל בהם השתתפו קצינים בכירים ממנו ומאירגונים אחרים - אמ"ן מחקר, מחמ"ן אויר ומחמ"ן ים ?!
הענין הטריד מאוד בשעתו ולא נתן מנוחה במשך שנים רבות ובהמשך ,על רקע טענות שנשמעו שנים לאחר המלחמה ובכלל זה מבכירים ביותר בחיל המודיעין שלא מאמ"ן מחקר, כי גם יח' 848 ( 8200) היתה שותפה לכישלון המודיעין במלחמה.
בהימשכות יחס אדנותי מצד מחמ"ן אויר נתקלתי גם באוגוסט 1974, כשנה לאחר המלחמה במבצע שליית המוקשים הימיים בדרום מפרץ סואץ לצורך הפעלתה מחדש של תעלת סואץ - נתיב השייט העיקרי בין אירופה לאסיה שהיה חסום מאז מלחמת ששת הימים, ושמש מקור הכנסה חשוב לכלכלת מצריים.
עפ"י הסכם בין מצרים לברה"מ ומשלחת ישראל לאו"ם שהונחתה ע"י ר' מחמ"ן ים אל"מ ( לימים תא"ל) רמי לונץ ז"ל, התנהלה שליית המוקשים הימיים המצריים ע"י כלי שיט סוביטיים שכללו נושאת מסוקים והמסוקים שעליה ,משחתת , ספינת עזר ומספר שולות מוקשים (מקור: פסח מלובני, שם, עמ' 324 ; מקור:אתר משמר המורשת הימית, סא"ל (דימ.) יואל צדיקביץ', 29.7.2018).
פעולות השליה לוו בחיכוכים בין חיל הים לבין כלי השייט הסוביטיים באותם מקרים בהם האחרונים חדרו למים הטריטוריאליים שלנו במערב סיני והתקרבו למעבר מילאן הבטוח משוניות והקרוב לחוף סיני. במקרים אלו נוצרה מתיחות בין כלי השייט הסוביטיים ובין ספינות ח"י שהתבססו על מספר "דבורים" ושני סטי"לים שמשימתם היתה למנוע מהסובייטים להתקרב לחופי סיני, קל וחומר לשוט במעבר הבטוח (מקור: סא"ל דימ. יואל צדיקביץ', שם ; מקור: אתר לוחמי פלגה 915, כוכבי אזרן, איך עוברים את מיצרי ה"מילאן" בלילה בחושך....., 2 אפר' 2016).
בבסיס היחידה בשארם א- שיך בו נוטר מידע מדרום מצרים, שרתו גם נציגי מחמ"ן ים ונציגי מחמ"ן אויר (נח"אים). בביקורי במקום באוג' 74 אצל חיילי "מסרגה", הופתעתי לשמוע כי הנח"א במקום דורש מהם לדווח לו על כל פעילות ימית של כלי השייט הסוביטיים ולהפסיק להעבירם לנציגי מחמ"ן ים בבסיס. נכנסתי לחדר הנח"א לברר את הענין והצגתי עצמי. הנח"א הבכיר במקום דרש גם ממני להורות לאנשי "מסרגה" להעביר את הדיווחים הימיים אליו והוא ידאג להעבירם לאנשי מחמ"ן ים במקום. שאלתי מדוע דיווחים ימייים יש להעביר לנח"א ולא ישירות למחמ"ן ים ונעניתי כי ישנם היבטים אוויריים. עניתי לו שגם אם כן, שיפרט לי אותם ואז אנחה את אנשי " מסרגה" במקום לדווח גם אליו וגם למחמ"ן ים. הנח"א הבכיר לא פירט, אך עמד על דרישתו, אני לא הסכמתי וניפרדנו והוא אמר שידווח למפקדיו במחמ"ן אויר.
שקלתי כיצד לנהוג טרם יתעורר סקנדל מיותר ברמות הגבוהות. נודע לי כי בבסיס שוהה ר' מחמ"ן ים אל"מ רמי לונץ (ז"ל). למרות שלא הכרתיו, ניגשתי אליו בתקווה שיקבלני לשיחה למרות פער הדרגות.
לשמחתי קיבלני במאור פנים לשיחה בה הצגתי את עצמי, מעשי במקום , את דרישת הנח"א הבכיר ואת עמדתי. הוא חייך,אמר שטוב מאוד שכך נהגתי וציין את החוצפה של הנח"א לדרוש דיווחים ימיים באופן בלעדי או אפילו במקביל לארגונו מחמ"ן ים.
יצאתי ממנו ודיווחתי לאנשי במקום את עמדתו והנחיתי אותם לסרב לדרישות הנח"א למעט את המובן מאליו - אם ינטרו מידע שיהיו בו היבטים אוויריים.
מטרת איזכור האירוע היא להראות את היחס הסמכותי למראית עין, האדנותי, המתנשא של הנח"א הבכיר בבסיס , גם קרוב לשנה לאחר המלחמה.
סכום ואחרית דבר
בכל המאמרים בהם רואיין, לא נשאל האלוף זעירא על הטענות נגדו לעריצות מחשבתית, יהירות, גימוד ואיסור להביע דעה מקצועית מצד יח' 848 ולו לפחות בע"פ. גם באמ"ן מחקר, כל מי שהעז להביע דעה שונה והיו בודדים כאלה, חשש מלשלם מחיר אישי והיו כאלה שאכן שילמו. כפועל יוצא התקימה תופעה של סכירת פיות וישור קו ונאסר כל ביטוי של פלורליזם מחשבתי ובמילים אחרות – עריצות אינטלקטואלית.
זה מה שקורה כאשר ראש אגף המודיעין , קצין מוערך בדרגת אלוף, גרם בהתנהגותו ובתגובותיו לחשש ואפילו פחד במערכת המודיעינית להביע דעות מקצועיות בחופשיות, ללא חשש וללא מורא שמא יבולע למביע , זאת בניגוד גמור לקודמו בתפקיד האלוף אהרון יריב (ז"ל) שעודד שיח פתוח ועודד חוות דעת מקצועיות. הסתבר גם שהיחס הנוקשה של האלוף זעירא זלג במורד עד לדרגים הזוטרים בגורמי המחקר. במחמ"ן אויר כמתואר לעיל, התיחסו ביהירות ובהתנשאות לגורמי הב"ר ב"מסרגה" כבר שנים לפני המלחמה ונמנעו מלפנות אליהם ולו להקשיב לתחושותיהם והסבריהם.
גם האלוף (דימ.)אהרון זאבי (פרקש) ששרת בח"א כנח"א בסיני,לימים ביח' 848 ובהמשך היה ראמ"ן,הודה כי חה"א בו שרת שנים,..."נהג בחוסר צניעות ואולי אפילו בהתנשאות ויהירות" (מקור:האלוף אהרון זאבי פרקש, ההישג של ההתרעה הטקטית היה משמעותי ביותר, "מגדלור" מס' 3 , אוק' 2003 , עמ'4-7 ) .
התמונה העולה מהמתואר מציירת מצב מתמשך של העדר ממשקי עבודה בין גורמי הב"ר ב"מסרגה" וכנראה גם בכל גורמי הב"ר ביחידה עם גורמי המחקר במטכ"ל : המחקר באמ"ן , המחקר במחמ"ן אויר והמחקר במחמ"ן ים ובמילים בוטות – דעת היחידה לא נחשבה. מכל מקום בכל הנוגע ל"מסרגה" לא התקימו החלפות דעות ושיחות יומיות או שבועיות לא עם מחמ"ן אויר ולא עם מחמ"ן ים. פורום הקונפרנס שהוקם בענף 3 מעצמות באמ"ן מחקר ותואר לעיל, היה כנראה היוצא דופן ביחס למדורי הב"ר האחרים ביחידה , רק משום שהנושא היה אקזוטי, מיוחד, חסר תקדים וטמן בחובו איומי מעצמה על ישראל.
רק לאחר עשרות רבות של שנים , ארוכות יתר על המידה,חל שינוי גדול בארגון עבודת שרשרת הניטור וייצור המודיעין כעולה מתאורו של תא"ל(מיל.) דרור שלום,רח"ט המחקר שפרש ב2020 . לדבריו, ממצב של צנטרליזם אירגוני וחמור יותר- אינטלקטואלי שבא לביטוי בהעדר נקודות השקה או לכל היותר, קיומן של נקודות השקה בודדות בין דרגי העבודה ביחידה לבין דרגי העבודה בגורמי המחקר, השתנה המצב לשיח יותר אינטגרטיבי: גדל שטח הפנים של נקודות המגע ודרגי המגע בין 8200 למחקר, הפיקודים, ח"א ועוד, תוך יצירת דו- שיחים ונקודות חיכוך אינטלקטואליות בהיקפים רבים כשכל צד מפרה את הצד שמולו, מצב דברים שלא היה קים ב1973. נקודות המגע כוללות שיג ושיח בין קב"רים וראשי מדורים שנמצאים בהרבה מאוד שולחנות ומנהלים שיח. לפי דבריו "הקמנו תהליך שבו האוספים והחוקרים יושבים ביחד בבסיס של 8200 ועכשיו זה בסיס רב- אמ"ני . חט' המחקר והפיקודים שולחים את אנשיהם למרחבי האיסוף. הם לא עושים איסוף אבל קוראים ביחד את המידע ולכן בכל בסיס של 8200 , חוקר בכיר פלוס קב"ר, מייצרים ביחד מודיעין רלוונטי וכך גם חט' המחקר והפיקודים, כשכל אחד נמצא בקשר עם הגוף ששלח אותו. יותר מזה, אנחנו מחברים לזה גם את יח' 9900 ואת 504 והפלורליזם הזה יוצר גם בקרה הרבה יותר רבה על הידיעות". מנגנון שיתופי זה אמור היה להתרחב לכל בסיסי אמ"ן וכך ליצור מודיעין רלוונטי טוב יותר ואיכותי יותר (מקור: תא"ל דרור שלום, רח"ט אמ"ן מחקר הפורש,שיחת זום פנל מל"מ, 10.10.2020 וכן פודקאסט: "47 שנה אחרי", דקות : 1:09:23 , 1:18:16, 1:19:45 ; 20אוק' 2020 ואילך). שם גם אמר כי הוא חושב שהכשלון המודיעיני היה של חטיבת המחקר שכשלה בניתוח האסטרטגי תוך פירוט טענתו. ראו גם: סא"ל ש., מעוף רחב- רב זרועיות בין חיל המודיעין לחיל האויר, מודיעין הלכה למעשה,גליון מס' 7, עמ' 74- 35).
לצערנו, מלחמת 7 אוקטובר 23 הראתה כי התאור לעיל והתחזית, אך לפני שנים ספורות, היו אופטימיים יתר על המידה ולא מנעו את ההפתעה, המחדל והאסון הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל.
אריאל (אלכס) ויטן, ר' חולית אויר ואח"כ רמ"ד ב"ר אויר ב"מסרגה" 1971- 1976
Comments