בוגרים מקימים היסטוריה - אתר חדש של "המודיעין הציוני לפני קום המדינה"

ד"ר ירון רן ויוסי דגן, שניהם יוצאי היחידה, העלו לאחרונה אתר אינטרנט העוסק בהיסטוריה של המודיעין הציוני טרום קום המדינה: www.isint20-40.com

שורשי המודיעין הישראלי בתקופת המדינה מצויים במאמציהם של אישים ובפעולות שבוצעו ותוכננו בשנים שקדמו למדינה. 

האתר מרחיב ומעמיק את המחקר על אספקטים חדשים של ראשית קהילת המודיעין תוך התמקדות באישים שעיצבו אותה ובתהליכים הראשונים של הפעלת המודיעין. הוא מרחיב גם את יריעת המחקר לתחום מודיעין התקשורת (סיגינט) ובכלל זה על שורשיה של יחידה 8200 של היום בשנים של טרום מדינה. החומר באתר כולל ספרים מאמרים והרצאות פרי עטיהם המבוססים על מחקר ארכיוני עמוק.

האתר הוקם למטרות הבאות:

  • להנגיש לשוחרי קהילת המודיעין הישראלית ולמתעניינים, ספרים ומחקרים חדשים על ראשית המודיעין הישראלי

  • להציג את פועלם של האישים, שחלקם נשכח, ושהביאו להקמת יחידות כמו 8200 ו"חצב" לעתיד לבוא.

  • ליצור במה למחקר עכשווי ועתידי על תולדות המודיעין טרם מדינה בין היתר באמצעות בלוג הכלול באתר (המחייב הרשמה בסיסית).

על יוזמי האתר:

ד"ר ירון רן - שרת בבסיס נינווה ובמרחב צפון בסוף שנות ה- 70. חוקר יהדות דמשק במאות ה-19 וה-20. חוקר המודיעין והדיפלומטיה של הישוב היהודי מול ארצות ערב והקהילה הפלסטינית בתקופת המנדט. בין ספריו: ״שורשי האופציה הירדנית״ - על יחסי הסוכנות היהודית והאמיר עבדאללה 1921-1948, ״הערביסט - אליהו ששון והמאבק הציוני במרד הערבי״, ו״הגביר האחרון בדמשק״. כיהן כמנכ״ל חברת הנפט הלאומית וכסמנכ״ל משרד האנרגיה והתשתיות, ובמסגרתם קיים קשרים ענפים עם ארצות ערב. 

יוסי דגן - שרת ביחידה במערך העיבוד כקב"ר ובהקמת המערך המוטס.  לאחר שירות ממושך ביחידה מלא תפקידים בכירים בתחומים עסקיים בחברות IT בינלאומיות, וכמנהל מערכות מידע. מתנדב בצוות המורשת ביחידה מזה שנים רבות. עוסק בחקר תולדות הסיגינט טרום המדינה - ממאורעות תרפ"ט-1929 עד מלחמת העצמאות ובנושאים מאוחרים יותר. חלקים מצומצמים מעבודותיו פורסמו כמאמרים חיצוניים ואחרים כפרסומי מורשת פנימיים.